Mürid Kime Derler?


 Mürid,lügatte irade eden,buyuran,bir şeyhe bağlı olan kimse manalarına gelir.Allah Teala'nın isimlerinden biri de ''Mürid''dir.

Istılahta Mürid,kalbini Allah Teala'dan gayri her şeyden öldürmüş,sadece O'nu arzulayan,O'na müştak,dünyanın süsünden,debdebe ve ihtişamından yüz çevirmiş bir kimse olarak tarif edilmiştir.

Gerçek Mürid,yüzünü Hakk'a yönelten ve O'na ulaşmak için tarikat disiplinine uyan,mürşidine bağlı bir vasfa sahip olmalıdır.

İslam'da ruhbanlık yoktur.Din hiç kimsenin tekelinde de değildir.Allah ile kul arasında hakikatte hiçbir vasıta yoktur.''Güç ve kuvvet sadece Allah'ındır.''

Emr bi'l ma'ruf nehy ani'l münker (iyiliği emir ve kötülüklerden nehy eden bir topluluğun bulunması farzı kifayedir.İnsanlar arasından çıkarılmış en hayırlı bir ümmetin bu vazifeyi yerine getirdiği,Kur'an-ı Kerim'de zikredilmiştir.

Hastalandığımız zaman tedavi için doktora müracaat ederiz.Bu davranışımız,beşeri tedbirimizdir.Allah Teala'ya tevekkül için,esbaba tevessül şarttır.Doktor bizi muayene edip,ilaç verir veya ameliyat eder.Şayet doktor,ameliyat ve ilaç Hakk'ın''Şafi''isminin mazharı olursa biz şifa buluruz.''Falan doktor bana şifa verdi.''demek mecazidir;aksi takdirde şirk olur. 

Manevi hastalıklarımızın tabibleri de mürşidlerdir.Onlara teslim olmak,onlar gibi olmaya çalışmaktır,hidayet ise Allah'tandır. 

Hidayet Senden olmazsa,dirayet neylesin ya Rab!

Arabça bilese de Bu Cehle ayet neylesin ya Rab!

Yorumlar