Armutta ki Hikmet :)

 Okuduğumuz kitaplar önemli. Lakin kitaplarda geçen olaylar daha da önemli.İnsan bazen kitaptaki karaktere kendini koyuveriyor. Bazen kabz hali olurken bazen bast yaşıyor.

Dönüp hayatına baktığında,çoğu zaman kitaptakilerden daha çok öğretiyor yaşadıkları ya da yaşayacakları. Bu öğretileri tatlı bir meyve yemeğe benzetiyorum.Fakat tek bir problem var ki bazen bilmediğimiz meyveleri yerken ön yargılı oluyor,yedikten sonra ön yargıyı atıveriyoruz. Çünkü görüntüsü güzel olmayan meyveler çoğu zaman tatlı oluveriyor. Hayal etmeye kalktığımda örnek olarak ,yumuşak bi armut olarak düşünebilirim bunu. Hani dışı hafif siyah  ve çürük gibi gözüken fakat tadı tatlı ve sulu olan armut gibi. Bazen gördüğümüz insanlar ya da olaylar tıpkı o armut gibi uzaktan(görünüş) itibariyle çürümüş gözükebiliyor. 

Fakat insan tıpkı o armutu yediğinde lezzet aldığı gibi,yaşadığı olaylardan ve insanlardan da lezzet alıyor. Bu lezzeti hemen anlayamaya biliyor. Çünkü taklidi iman yaşarken,dış görünüşe bakmaya çok fazla meylimiz var. Tahkike geçtiğimiz de o olayların ya da insanların bizlere bir şeyler öğretmeye geldiklerini anlayabiliyoruz. 

Hayatımız da ki herkes bizlere bir şeyler öğretmek için ve ya terbiye etmek için veriliyor diye düşünüyorum. Aksi halde nasıl olgunlaşacağız? Dertlerimizden kederlenirken isyan ettiğimiz olaylar gün gelince önümüze serildiğinde iyi ki bunu daha önceden yaşamışım demiyor muyuz? Tecrübe ettiğimiz şeyleri önceden yaşadığımız için de sonrasında kendimize kalkan biçmiyor muyuz? 

İnsanız,yaralanacağız da yaşayacağız da.

Sadece bu olaylar yaşandığında aradaki hikmet perdesini sık sık aklımıza getirmeye çalışalım.

Çünkü insan,nisyan'dan geldiğine göre çabuk aceleci bir varlık.Hemen her şeyi anlamak istiyor.Neden sebep- sonuç ilişkilerinde yaşıyor. Oysa ariflerin hayatlarını okuduğumda hep bir teslim hali var. Duru su, gibiler.

Arif,Allah'ı bilen kullar.

Bilmek için öğrenmek gerekir.Öğrenmek için ise sabır.Sabır için ise iman.İman için ise karşılıksız sevgi...

Belki de karşılıksız sevmeyi öğrendiğimiz vakit,teslim olmayı da,sabrı da ,imanı da öğrenmiş oluruz.

Vesselam

 1 Ağustos 2022/Pazartesi

kervanidilara 

Yorumlar