UCUZA SATMA SEN SENİ


 Dinliyicilerden biri şöyle dedi:''Ben burada bir şey unutmuşum!'' 

Hz Pir buyurdu: Dünya da unutulmayacak tek bir şey vardır.Eğer onu unutmazsan,dünyayı ihmal
etsen bile önemli değil.Fakat her şeyi hatırlar,her şeyi yerine getirir,hiçbir şeyi göz ardı etmez,sadece bu şeyi ihmal edersen hiçbir şey yapmamış sayılırsın.

Diyelim ki bir kral seni belli bir emri yerine getirmen için falan köye gönderdi.Sen ise görevlendirdiği asıl vazifeyi bırakıp da yüz başka iş yapsan,hiçbir iş yapmamış olursun.

Dolayısıyla insan bu dünyaya özel bir görevle gönderilmiştir:bu görev,onun gerçek hedefidir.Onu yapmazsa,gerçekte hiçbir şey yapmamış demektir.

-Gerçek şu ki biz akıl ve irade emanetini göklere,yere dağlara sunmuştuk.Ama o sorumluluğundan korktukları için onu yüklemeyi reddettiler.O'nu emaneti insan üstlendi:zaten o,daima haksızlığa ve akılsızlığa son derece meyyal biridir.Ahzab 33/72

Bu emaneti göklere teklif ettik:fakat kabul edemediler.Gökten kaynaklanan şu işlere bir baksana,aklın şaşar.

Taşları yakut ve akike,dağları altın ve gümüş madenlerine dönüştürür,yeryüzünün bitkilerini tomurcuklandırır,onlara hayat verir ve Adn cennetlerine çevirir:yeryüzü de tohumları alır ve meyveler üretir,kusurları örter ve izahı imkansız binlerce harika ortaya koyar.Aynı şekilde dağlar çeşitli madenlere yataklık eder.Onlar bütün bu akıl sır ermez şeyleri yapar da,tek bir şeyi yapamaz.O yegane şeyi sadece insan yapabilir.

O yüzden Allah Teala,Biz Ademoğullarını üstün ve onurlu kıldık buyuruyor. Biz göğü ve yeri üstün ve onurlu kıldık demiyor.Demek ki insan göklerin,yerin ve dağların yapamadığını gerçekleştiriyor.O bunları gerçekleştirdiğinde de onda ne haksızlık kalıyor,ne akılsızlık. 


Fih Mah Fih 

Mevlana'nın Konuşma Ve Sohbetleri 

Yorumlar