Dillerinden Allah'ın Zikrini Düşürmeyenler Gülerek Cennete Girerler

Zikir çekmek,hatırlamak,anmak demek.Pekala kimi hatırlamak? Bir arkadaşımızı mı? Annemizi mi?
Babamızı mı? Hayır.
''Toprağın içinden türlü türlü bitkileri çıkarıp sonra onlara renk,koku veren,kederli olduğumuzda bize huzur veren,hastalıkların içinden bize şükrü öğreten,en mutlu günlerimizde bize tebessümü veren ve en acı günlerimizde bizi teselli eden,cihan sahibi,anne ve babamızdan daha yakın olan,her bir şeyden üstün,her şeyden yakın olan,o yar'ı anmak.Yani Allah celle celaluhu..

Pekala anmak derken arada bir anmak mı? Yoksa devamlı anmak mı? Nedir bu işin hakikati? Buyurun ayet ve hadisi şeriflere  ve kıssalara bakalım;

''Hiç bir şey yoktur ki,Allah'ı hamdederek tesbih etmesin.''
(İsra Suresi:44)

Esasen zikir dört türlüdür:
1-Kalp,Mevla'dan gafil olarak yalnız lisanen(dille)zikretmektir ki,sadece lisanla Zat-ı Pak-i Sübhani'yeyi zikretmek mümkün değildir,çünkü lisanın zikri,zata taalluk edemez(öz zatla alakadar olamaz),ancak zat'ın ismiyle alakalıdır,zira lisanın ameli(dilin yapacağı iş)yalnız telaffuz(ismi söylemesi)dir.Ve esma(isimler) lafız olduğundan lisanın zikri ancak onlarla alakalıdır.
2-Sadece kalben yapılan zikirlerdir ki,bunda lisan ve diğer azalar ya sabit(hareketsiz) veya başka bir şeyle meşgul olabilirler.
3-Kalben ve lisanen olur ki,işte bu kat kat nur olur.
4-Öyle bir zikirdir ki,kendinde ne kalp,ne lisan,ne his, nede şuur kalır;Salik(Allah yolcusu)nazarında bunların hepsi mahvolup(silinip)''Onun (Allah'ın)zatından başka her şey helak(yok olucu)dur.'' sırrı bu makamda zahir olur.(meydana çıkar)(1)

Kendi zakir,kendi mezkur,kendini.
Ara bul,kendinde,kendin kendini

İslam büyükleri başta sahabe,tabiun,tebeu't tabiin olmak üzre fukaha,alimler,kamiller,ilim ve hikmet erbabıdır. Onlar kitap ve sünnet'i izah eder,hayatları ile mücerred bilgileri bizlere müşahhas halde sunan zevattır.Şimdi bu büyüklerden bazılarının sözleri ile zihni ve kalbi yolculuğumuzla zikri hissedelim.
Abdullah b.Mesud radıyallahu anh efendimiz:''Bir gün sabahtan akşama kadar Allah'ı zikretmek,bence sabahtan akşama kadar Allah yolunda at koşturmaktan iyidir''buyurdular.
Ebu Ubeyde b.Abdillah.Mesud,Abdullah Mesud (ra)'a göre sadece Allah'ı zikretmek için yapılan koşumda değerlidir.
Ebu'd Derda(ra) göre''Günde yüz defa Allahu Ekber demek,bence yüz dinar sadaka vermekten iyidir.''
Muaz b. Cebel(ra)'a göre''Sabahtan akşama kadar Allah'ı zikretmek,bence sabahtan akşama kadar Allah yolunda  at koşturmaktan iyidir.''
Enes b. Malik(ra):''Ebu Musa ile birlikte bir yere gidiyorduk.Halkın konuşmakta olduğunu ve birinin fesadi sözler söylediğini işitince'Enes,ne diyor?' Gel Rabbimizi zikredelim.
Fahri Kainat Efendimiz(sallahu aleyhi ve sellem) diyor ki;''İki söz vardır ki,bunlardan birisinin arşa varmasına melekler mani olamaz.Diğeri de yer ile gök arasını doldurur.Bunlar''La İlahe İllallah ve Allahu Ekber sözleridir.''diye anlattı.
Büyüklerimiz hazerat-ı evliyaullah buyuruyor ki;'Unutulan hatırlar.' Zikir,Allahu Teala hazretlerini hiç unutmamak.

Zikrullah eden kişi
Asan olur her işi

İnsan dünyevi iş yapması da zikre mani değil.İşte Allah'ı unutmamak,ne iş yaparsan yap.Rızkını da temin et ama Allah'ı unutma.
İmam Ali Efendimiz ne diyor?
''Bir kul,Allah'ı unuttuğu zaman günaha dalabilir.''Allah'ı unutmayan günah edemez ki.İhsana giriyor,nerede olursan ol,Allahu Teala hepimizi görüyor. E bunu hissedersen günah kalır mı?(2)

Safer Dal Efendi anlatıyor;78 senesinde Paris kültür merkezinde zikrullah yaptık.İki saat kadar sürdü,böyle az değil,terledik.Soyunma odasına geldik.Fransız kızlar geldiler,ellerinde çay getiriyorlar bize.Kapıda durdurlar.Fransızca söylüyorlar tabi.Ben Fransızca bilmiyorum,Fransızca bilen var.'Ya,ne söylüyor bu kızlar?'Bir dakika,dedi.Peki bekledik bir dakika.Ne söylüyorlarmış biliyor musun? 'Biz senelerdir burada hizmet ediyoruz,kültür merkezinde.Buraya tiyatrocular geliyor,sporcular geliyor,türlü türlü gruplar geliyor.Bu oda leş gibi kokar bu terli insanlarla.Burada o kadar güzel bir koku var ki,hangi parfümü kullanıyorsunuz?'dediler.Ya,biz de dedik.''Allah parfümü onun adı''
''Nerede satılıyor o?''
-''O satılmaz,o.''Fransızlar kokuya meraklı.Allah parfümü bu. Böyle durdular,ne kadar güzel kokuyor diye.Çok acaib..

Bir insan Allah'ın emirlerine itaat ederse,zikrullaha devam ederse kendini koklasın böyle,görecek ki güzel kokuyor.Aynı insan,bir günaha düşsün,dalsın,bir kendini koklasın bakacak ki çok kötü kokuyor,aynı insan.
İşte o Allah'ın nuruyla nur olabilmek öyle,insanın güzel kokusuyla başlıyor.(3)


Tanır isen Allah'ı
Bırakırsın günahı
Mü'minlerin penahı
La ilahe İllallah

(1)Ruhul Furkan Tefsiri 2.cild sy47
(2)Geydim Hırkayı Sy51/Dergah Yayın.
(3)Geydim Hırkayı sy.97/Dergah Yayın



Yorumlar

  1. Zikirsiz dilden fikirsiz zihinden Rabbime sığınırım 🤲 Ellerine yüreğine sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder