Niyet Amelin Ruhudur

Kimisi sanat ile nakış nakış işler kumaşa, 
kimisi boya ile süsler tuvali,kimisi de kalbe işler sözleri.
İşte o kalbe nakış nakış işleyip, kalp nakkaşı olan niyetten bahsedelim biraz..

Şöyle bir niyetlerimizi düşünelim. Ve niyetlerimizi nasıl aldığımızı düşünelim daha sonra o niyeti fikre dökmüş müyüz? Yoksa sabit yerinde mi kalmış? O niyet için çalışmış  mıyız? Yoksa sadece bırakmış mıyız? Bu aslında mühim bir konu. Hayatımızın gidişatını etkileyen bir konu desem yerinde olur. 

Şahı Nakşibend Hazretleri niyeti anlatırken şunları söylüyor; '' Bütün işlerde niyeti düzeltmek sonuca ulaşmak için son derece önemlidir. Samimi ve pürüzsüz bir niyet yapmak büyük iştir ve çok zordur. Zira niyet,gayb alemindendir ve kula Allah tarafından verilmiştir. Vehbi olan ibadetlerdendir.
(Şahı Nakşibend Hayatı,Yasin Yayıncılık)

Niyet çok önemli fakat bu niyetin geçtiği o kanal daha önemli. Yani Kalp. Gafletli bir kalbin niyeti de  sağlıklı olmaz. Önce kalbimizi  düzeltmek için adımlar atmalıyız. Kalp hakkında Mutarrid bin Abdulldah r.a şöyle bir sözü var; '' Kalbin düzelmesi,amelin düzelmesi ile; amelin düzelmesi ise niyetin düzelmesi ile mümkündür.'' 

Sevgili Peygamberimiz (sallahu aleyhi ve sellem) efendimiz; '' Yaptığınız her işte,niyetiniz her ne ise ancak sonucunda onu elde edersiniz.'' buyurmaktadır.  

Hülasa gönül ektiğini biçtiği gibi insan da aldığı niyetlere göre yaşıyor desek daha yerinde olur. Gönül hicretini hayra niyetlenen bir kul hayrı buluyor,şerre kullanan bir kul da şerle şerleniyor. 
Gönül hicretini hayra kullanan birini örnek verecek olursam, İsrailoğulları içinde bir abidden bahsedeyim sizlere.. 

Anlatıldığına göre, İsrailoğulları içinde abid (çokça ibadet eden) biri vardı. Halkın büyük bir açlık ve kıtlık çektiği sırada,yolda giderken bir kum tepesine rastladı ve kendi kendine şöyle dedi; 
''Eğer şu kum yığını yiyecek olsaydı,onu şu insanlara dağıtır açlıklarını giderirdim!''
Bunun üzerine Cenabı Hak peygamberine; '' Falan kişiye git de ki '' Allah senin sadaka verme niyetini kabul buyurdu. Senin bu güzel niyetini mükafatlandırdı; şayet o kum yığını un olsaydı onu dağıttığında elde edeceğin sevap amel defterine yazılmıştır!'' buyurdu. 

Yani buradan Şah-ı Nakşibend Hazretlerinin dediği cümleyi anlıyoruz;
-Niyet amelin ruhudur.. 




Yorumlar