Topraktan Olduk Kardaşık / Aynı Yolcuyuz Yoldaşık

Beni hor görme gardaşım
Sen altınsın ben tunç muyum?
Aynı vardan var olmuşuz
Sen gümüşsün ben saç mıyım?
Diyen Aşık Veysel'e rahmet olsun. 
Beni hor görme gardaşım denilince, aklıma Erzurumlu Emrah'ın şu dörtlüğü geldi;
 Bakma hakaretle dervişanlara,
 Köhne aba giyen arifanlara 
'Varisül enbiya'denmiş onlara
Mürde gönülleri ihya ederler..
Sakın ha! Sakın diyor. Bilemezsin, kimileri ariftir diyor.Arif ise; Allah'ı bilene denir. Bazıları diyor"Varisi Enbiyadır."Yani Peygamber varisleri gibidir onlar diyor. (sallahu aleyhi ve sellem)
Mürde gönülleri ihya ederler. Mürde demek; ölü demektir. Yani diyor ki, ölü gönülleri ihya(yaşatırlar). Allah'ın izni ile..
Allah celle celaluhu Hadisi Kudsi de buyurmuştur ki ; " Allah sizin dış görünüşünüze ve mallarınıza bakmaz. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar. (Müslim,Birr,33; İbn Mace,Zühd,9; Ahmed b. Hanbel,2/285,539) 
İnsanın dışında ki görüntüsüne," suret." deniyor. Birde iç güzelliği vardır, buna da "siret" deniliyor. Suretimiz yaşımız ilerledikçe,kırışıklıklar ile beraber yaşlanırız.Fakat "siret" öyle değil. İnsanı insan yapan siretidir.Yani içidir bu yüzden demişlerdir ki; "Evladım kız alırken suretten ziyade içine bak!" derler. Çünkü onlarda bilirler ki asıl olan iç güzelliğidir.  
Ve devam eder Aşık Veysel;  
Ne var ise sende bende
Aynı varlık her bedende
Yarın mezara girende
Sen toksun da ben aç mıyım?
Aynı varlık her beden de diyor. Bir Topraktan geldik ama bir olamadık. Hakir gördük çoğu zaman karşımızdakini. Görmeseydik hakir,tevazu ruhumuza aks ederdi. En güzel libas(elbise) gönül hoşnutluğu ile herkese aynı davranmaktır. Şimdiler de ne de çok zorlandığımız şeyler arasında yer alıyor. Müdür, çalışanını hakir görebiliyor. Ya da Hoca,talebesini. Öğretmen,öğrencisini. Belki de kimi zaman anne ve babamızı hakir görebiliyoruz. Kendi kusurlarını göremeyen insan,karşıdakinin kusurunu çok çabuk buluverir. Aslında bulur ama Hazreti Mevlana da o  kişilere der ki ;Kusur bulmak için bakma birine, bulmak için bakarsan bulursun. Kusuru örtmeyi marifet edin ! işte o zaman kusursuz olursun.
Ve devam eder Aşık Veysel;
Tabiata Veysel Aşık  
Topraktan olduk kardaşık
Aynı yolcuyuz yoldaşık
Sen yolcusun ben bac mıyım?

Aynı yolcuyuz yolda karışık, gerçekten bir dolu milletiz. Çeşit çeşit. Bizi bağlayan en güzel değer "İslam."
Yolu verene de,yolun sahibine de çok şükür etmemiz gerekiyor. Onu bilmek,kainatı bilmek. Onun yarattığı insana hürmet göstermek her şeye hürmet göstermek. "Allah ile gönül arasında perde yoktur." der Hacı Bektaşi Veli Hazretleri. İnsana hizmet,Hakka hizmettir. Gönüle girmek isteyen kişi önce, hor görmemeyi becermesi gerekir. 

Oturup baştan düşünmeli,kimi hor,hakir görüyorsa insan ona geri dönüp,"Estağfirullah"demeli. Sözlerimi 
Ahir zamanın yaşıyan evliyalarından birinin sözü ile bitiriyorum;"Evladım, kendini hakir bilen aldanmaz. Başkasını hakir bilen aldanır."  Der Mahmud Efendi Hazretleri..

Yorumlar

  1. Çok doğru. Allah yüreğinize , kaleminize kuvvet versin. Bizleri ihya ediyor yazılarınız... Selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
  2. Bazı yazılarınızı alıp paylaşabilir miyim acaba? İzniniz varmıdır?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder